Δεκέμβρης 2009
Το πνεύμα της εξέγερσης δεν καταστέλλεται, δε φυλακίζεται
Πριν ένα χρόνο, η ελληνική δημοκρατία δολοφόνησε εν ψυχρώ ένα 16χρονο παιδί. Φέτος, “δακρύζει” για το γεγονός και προσπαθεί να μας πείσει πως λυπάται. Ο ίδιος ο θύτης, δηλαδή, αυτο-αθωώνεται, αυτο-προβάλλεται ως εγγυητής της διαφύλαξης της μνήμης, αποπολιτικοποιεί και αφομοιώνει τα νοήματα της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Ξαφνικά, όλοι, από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, τα κόμματα, μέχρι και τους δημοσιογράφους βγάζουν λόγους, κάνουν αφιερώματα και προσαρμόζουν τη δολοφονία στα δικά τους καλούπια. Αποκηρύσσουν τη βία “από όπου και αν προέρχεται”, την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής, για λογαριασμό του κράτους, μονοπωλούν τη χρήση της καθημερινά.
Όπως με την πρωτομαγιά και το πολυτεχνείο, η δημοκρατία στήνει άλλη μια επέτειο όπου όλοι μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για την ευημερία, την τάξη και την ασφάλεια που εκείνη μας προσφέρει. Λαμπρές και ειρηνικές επέτειοι, διαμορφωμένες από τα πάνω, προωθούν την καθημερινή υποταγή και σιωπή μας απέναντι σε κάθε πτυχή αυτού του συστήματος. Ποιος δουλεύει πια οκτάωρο για να γιορτάσει την πρωτομαγιά; Ποια χούντα τελείωσε το 73; Πόσες κρατικές δολοφονίες έγιναν μετά του Αλέξη;
Τέτοιου τύπου επέτειοι χρησιμοποιούνται από την εξουσία για να στοχοποιούνται κοινωνικοί χώροι και να ορίζονται οι εκάστοτε εσωτερικοί εχθροί. Η φιλολογία των τελευταίων χρόνων, που ήθελε τον εσωτερικό εχθρό να φορά κουκούλα ή να είναι “νεαρός”, αντικαθίσταται από τη χρήση τόσο από το κράτος όσο και από τα ΜΜΕ των όρων “αναρχικός” και “αντιεξουσιαστής”. Την ίδια ώρα η εφεύρεση της έννοιας της “νεο-τρομοκρατίας” ποινικοποιεί τη δράση, τους αγώνες και τις πρακτικές ενός ολόκληρου κοινωνικο-πολιτικού χώρου.
Εδώ και μήνες ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με την κατασκευή και την προσπάθεια επιβολής μιας νέας κοινωνικής συνθήκης. Με αρωγό τα ΜΜΕ, δημιουργείται ένα κλίμα τρομο-υστερίας και μπαίνουν κάτω από το χαλί τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, ξεχνιέται η συστημική-οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, όλα και όσα επηρεάζουν τις ζωές μας. Η νέα αυτή κοινωνική συνθήκη περιλαμβάνει επιχειρήσεις-σκούπα και προληπτική παρουσία των μαινόμενων ορδών του Χρυσοχοΐδη, με προληπτικές προσαγωγές και μαζικές εξακριβώσεις στοιχείων, συνοδεία των «απαραίτητων» τραμπουκισμών από τους “προστάτες”.
Το κράτος ακολουθώντας το δόγμα της πρόληψης και της μηδενικής ανοχής εμπλουτίζει τα αρχεία της και στήνει μια επιχείρηση εκφοβισμού των ανθρώπων που επιλέγουν να αντισταθούν βγαίνοντας στο δρόμο. Στις 6 Δεκέμβρη έγιναν πορείες μνήμης σε όλη τη χώρα. Πορείες που δέχτηκαν σφοδρή καταστολή. Εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές, χημικά, ξυλοδαρμοί. Αποκορύφωμα ο τραυματισμός διαδηλωτών από μπάτσους της ομάδας δέλτα που έπεφταν με τις μηχανές τους πάνω στους διαδηλωτές. Σοβαρά τραυματισμένη νοσηλεύεται η 55χρονη Αγγελική Κουτσουμπού, γνωστή αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα. Μπάτσος της ομάδας δέλτα έπεσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω της και αφού την έριξε κάτω συνέχισε να τη χτυπά με γκλομπ. Άλλος “προστάτης του πολίτη” τράβηξε όπλο μέσα στον κόσμο καταδιώκοντας διαδηλωτές.
Στις 5 Δεκέμβρη αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι “Ρεσάλτο” στο Κερατσίνι και συνέλαβαν όσους βρίσκονταν μέσα. Σε απάντηση, αλληλέγγυοι κατέλαβαν το δημαρχείο Κερατσινίου. Οι δυνάμεις καταστολής, χωρίς κανένα τέτοιο αίτημα από τις δημοτικές αρχές, εισέβαλλαν μετά από λίγο και τους συνέλαβαν όλους. Παρόμοια εισβολή έγινε και στα Ιωάννινα στις 6 Δεκέμβρη στο Κοινωνικό Κέντρο. Την ίδια ώρα, στο στέκι μεταναστών στο κέντρο των εξαρχείων ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα στο εσωτερικό του. Στη Θεσσαλονίκη, ΜΑΤ καταπάτησαν δύο φορές το άσυλο στο ΑΠΘ, συλλαμβάνοντας κόσμο μέσα στο πανεπιστήμιο.
Όπως και τον περσινό Δεκέμβρη, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και απ’ την Ήπειρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους, διαδηλώνει και συγκρούεται. Καταλήψεις έγιναν ή συνεχίζονται στο δημαρχείο Κοζάνης, στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών, στη Νομική και στο πολυτεχνείο της Αθήνας. Δράσεις αλληλεγγύης έγιναν και σε αρκετές πόλεις στο εξωτερικό.
Στη Μυτιλήνη το βράδυ της 5ης Δεκέμβρη έγινε αυθόρμητη πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες που πέρασε από την προκυμαία και τις γειτονιές. Δυνάμεις των ματ πλεύρισαν τους διαδηλωτές. Στις 6 Δεκέμβρη η Ανοιχτή Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών, μαθητών Μυτιλήνης, διοργάνωσε πορεία που πέρασε μέσα από τα στενά της πόλης, μοιράστηκαν κείμενα, φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε κι άλλη πορεία από φοιτητικούς συλλόγους και κόμματα, που κατευθύνθηκε στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, όπου και εκεί η παρουσία μπάτσων προκάλεσε αντιδράσεις. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε από πρωτοβουλία μαθητών στις 7 Δεκέμβρη. Η πορεία πέρασε από την προκυμαία και κατευθύνθηκε στα δικαστήρια, έξω από τα οποία έγινε καθιστική διαμαρτυρία από τους μαθητές.
πολυ καλο ειναι που οι πορειες πλέον ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές και όχι την κλασσική πασαρέλα (προκυμαία-αγορά)
February 4th, 2010 at 2:35 pm