Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Anormina

  • Open Assembly Against Border Violence Lesvos

  • No Border Kitchen Lesvos

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • Κινηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

Ενάντια στης Φύσης τη Λεηλασία…

12 Apr 2013

Στο όρος Κάκαβος της Β.Χαλκιδικής, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ένα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ που ανήκει κατά 95% στην καναδική Eldorado Gold και κατά 5% στον όμιλο Άκτωρ του έλληνα μεγαλοκαπιταλιστή Μπόμπολα, έχει βάλει μπρος την δημιουργία  εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας των κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού που υπάρχουν στην περιοχή. Για το σχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός κρατήρα βάθους 400m και διαμέτρου 1200m σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το χωριό Μεγάλη Παναγιά και στην καρδιά του αρχέγονου δάσους της περιοχής, με την σπουδαία οικολογική σημασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δικαιώματα στα 317.000 στρέμματα παραχωρήθηκαν εν μία νυκτί από τον τέως υπερυπουργό Γ. Παπαντωνίου προς 11.000.000€, με τη συμβολή και του “δικού μας” Ν. Σηφουνάκη. Η εταιρία, το μόνο που έχει να παρουσιάσει ως αντισταθμιστικό όφελος είναι τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αμφίβολης χρονικής διάρκειας και μισθοδοσίας.

 

Οι αγώνες που δίνονται στην περιοχή ενάντια στα «επενδυτικά» σχέδια των εκάστοτε εταιριών έχουν μεγάλη ιστορία. Ήταν οι μακροχρόνιοι και επίμονοι αγώνες των κατοίκων της Μεγ.Παναγιάς και των γύρω χωριών, που κατάφεραν να σταματήσουν τα σχέδια της προηγούμενης εταιρίας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, που η ζωή τους ήταν και είναι συνυφασμένη με την προστασία του τόπου. Άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν καταστροφικό το μέλλον όχι μόνο για το περιβάλλον της περιοχής, αλλά για την ίδια τους την υγεία και την εργασία. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις που επέφεραν οι προηγούμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή, δεν πείθονται από τα ψεύτικα λόγια εταιρίας και ΜΜΕ για ασφαλές μεθόδους εξόρυξης, ούτε εξαγοράζονται με μία θέση εργασίας στις στοές της εταιρίας. Εδώ και πολύ καιρό έχουν συγκροτήσει έναν αδιαίρετο πολύμορφο αγώνα, αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τέλους.

 

Φυσικά το κράτος δεν υπάρχει για να κρατάει το ρόλο του θεατή. Προσαρμοσμένο πλήρως στις επιταγές των ημερών όπου τα κέρδη εταιριών υπερβαίνουν ακόμα και  ανθρώπινες ζωές, χρησιμοποιεί όλο του το οπλοστάσιο για να κάμψει τον αγώνα των κατοίκων. Δεν διστάζει, πέρα από τις “συνήθως ύποπτες” διμοιρίες των ΜΑΤ, να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις αντιτρομοκρατικές μονάδες των ΕΚΑΜ για φοβερίσει και να χτυπήσει τις συγκεντρώσεις και τις ζωές των κατοίκων που αντιστέκονται. Με επιχειρήσεις σε ολόκληρά χωριά, με νυχτερινές εφόδους μέσα σε σπίτια κατοίκων, με εμπρησμούς του δάσους από τις κρότου-λάμψης, με χημικά ακόμα και μέσα σε σχολεία προσπαθεί να επιβάλει το καθεστώς μηδενικής ανοχής προς όφελος της εταιρίας. Δεν λείπουν ακόμα και οι παράνομες λήψεις DNA κατά τη διάρκεια των προσαγωγών, καθώς και οι φρονηματικού τύπου διώξεις με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. Οι δυνάμεις καταστολείς και η εταιρία βρίσκουν συμμάχους τους εργαζόμενους της εταιρίας, που με μόνη σκέψη τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους, στρέφονται εναντίων συγχωριανών και πάντων, δημιουργώντας έτσι ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην περιοχή.

 

Μπορεί η Β. Χαλκιδική να φαντάζει μακριά, αλλά μάλλον δεν είναι. Ανάλογοι αγώνες δίνονται στα απέναντι παράλια όπου οι εκεί τοπικές κοινωνίες αντιτίθενται σε ανάλογα μεγαλοεπενδυτικά σχέδια. Τη Β. Χαλκιδική θυμίζουν και οι μεθοδεύσεις που πραγματοποιούνται προς όφελος του Ομίλου Ρόκκα με πλάνο την εγκατάσταση 153 ανεμογεννητριών τεραστίων διαστάσεων στα νησιά Λέσβος, Χίος και Λήμνος. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, δεν είναι μια τυπική αντανακλαστική κίνηση. Οι αγώνες αυτοί όπου και αν δίνονται, δεν έχουν παρά ένα κοινό παρονομαστή, είναι…

 

…ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Κατοίκων της Β.Χαλκιδικής

Μυτιλήνη, Απρίλιος 2013

 

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης

Σάββατο 13.04.2013 στις 12.00 στα Κεντρικά Λύκεια

Leave a Reply