Επιστολή για την κατάσταση στην Αίγυπτο εν όψει του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών
Το παρακάτω κείμενο αναφέρεται στις κάλπικες επιλογές που προσφέρουν οι εκλογές στην Αίγυπτο (όπως και παντού). Στις 16 & 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο 2ος γύρος προεδρικών εκλογών. Σε μια δημοκρατία που προσφέρει το “μη χείρον βέλτιστον” υπάρχουν κάποιοι/ες που λένε πως αυτό δεν είναι επιλογή.
Οι εκλογές στην Αίγυπτο υπό στρατιωτικό καθεστώς: ενωθείτε μαζί μας στην αντίσταση ενάντια στην αντεπανάσταση
Προς όσους αγωνιζόμαστε στην ίδια πλευρά,
Από την αρχή της επανάστασης στην Αίγυπτο οι κατεστημένες εξουσίες έχουν εξαπολύσει μια άγρια αντεπανάσταση για να ελέγξουν και να ενσωματώσουν τον αγώνα μας, πνίγοντας τις φωνές των ανθρώπων σε μια διαδικασία άσκοπων, αποσπασματικών πολιτικών μετασχηματισμών. Αυτή η διαδικασία έχει στόχο την εκτροπή από το δρόμο της επανάστασης και από την απαίτηση του κόσμου της Αιγύπτου για «ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη». Με μόλις 18 ημέρες επανάστασης και αφού αναγκάσαμε τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία, η συζήτηση για τις πολιτικές συγκρούσεις και τις δομές της ελίτ, τόσο στα κρατικά όσο και στα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνεχίζει να κυριαρχείται από αλλαγές σε θέσεις υπουργών, κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, δημοψηφίσματα, επιτροπές, θεσμούς και πιο εξόφθαλμα περί βουλευτικών και τώρα περί προεδρικών εκλογών.
Από την πρώτη στιγμή, η επιλογή μας ήταν να απορρίψουμε στην ολότητα τους τις προσπάθειες του καθεστώτος να σύρει την επανάσταση, υπό το πέπλο μιας «δημοκρατικής διαδικασίας», σε ένα γελοίο διάλογο με την αντεπανάσταση, ο οποίος ούτε προωθεί τα αιτήματα της επανάστασης, ούτε εκφράζει κάποια ουσιαστική, πραγματική δημοκρατία. Συνεπώς, η επανάστασή μας θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί.
Ο κόσμος στην Αίγυπτο βρίσκεται τώρα σε μια ευάλωτη στιγμή. Η επίσημη πολιτική ατζέντα προσπαθεί να πείσει ότι οι τεχνολογίες της δημοκρατίας προσφέρουν αυτήν τη στιγμή μία επιλογή μεταξύ «δύο κακών». Αυτά είναι: ο Ahmed Shafiq, που εγγυάται την επανάκαμψη του παλιού καθεστώτος και την εκδικητική του επιστροφή, εξαγγέλλοντας ανοιχτά μια εγκληματική επίθεση ενάντια στην επανάσταση, κάτω από το φασιστικό πρίσμα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας», αλλά και υποσχόμενος προστασία για τις θρησκευτικές μειονότητες (στις οποίες το καθεστώς, ως κομμάτι της βασισμένης στο φόβο πολιτικής του, συστηματικά πρόσφερε απομόνωση και επιθέσεις), και ο Mohamed Morsi, ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι υποτίθεται ότι, μέσω του μύθου περί πολιτισμικής αναγέννησης, θα μας «σώσουν» από το «παλιό καθεστώς» – όσο παράλληλα θα παγιώνουν τόσο την οικονομική τους επικυριαρχία όσο και την περιφερειακή καπιταλιστική ηγεμονία, που τρέφεται και εξαρτάται από αυτό, για τη δημιουργία ενός κλίματος άγριας εκμετάλλευσης του αιγυπτιακού λαού και των φυσικών πόρων. Είναι σίγουρο ότι αυτή η προσπάθεια θα συνοδευτεί από την επιστράτευση του στρατιωτικού μηχανισμού που θα προστατεύσει την ανερχόμενη άρχουσα τάξη των Αδελφών Μουσουλμάνων από την οργή και την εξέγερση των ίδιων των θυμάτων της: το πλήθος εκείνο δηλαδή στο οποίο έχουν ιστορικά εναντιωθεί οι ηγέτες αυτής της οργάνωσης, καταδικάζοντας και παρανομοποιώντας τους αγώνες του για ζωή, αξιοπρέπεια και ισότητα.
Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων (75%) δεν επέλεξαν ούτε τον Shafiq ούτε τον Morsi στον πρώτο γύρο των εκλογών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιλογή του «λιγότερου κακού» όταν και τα δύο φτιασιδώνουν με την ίδια ένταση το ίδιο παλιό καθεστώς. Πιστεύουμε ότι υπάρχει και άλλη επιλογή. Και σε καιρούς όπου η αντιληπτή κοινή λογική απέχει όσο περισσότερο γίνεται από την αλήθεια, νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε για ακόμη μια φορά.
Αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο σαν μια προσπάθεια από τη μεριά της ακόμα κραταιάς στρατιωτικής χούντας και των δυνάμεων της αντεπανάστασης, να αποκτήσουν παγκόσμια νομιμοποίηση ώστε να παγιώσουν το υπάρχων καθεστώς και να πλήξουν θανάσιμα την αιγυπτιακή επανάσταση. Σας ζητάμε να αντισταθούμε όλοι/ες μαζί ενάντια στη λογική αυτής της διαδικασίας, η οποία προσπαθεί να ενδυναμώσει περαιτέρω την αντεπανάσταση.
Ο αγώνας μας δεν υφίσταται διαχωρισμένος από τον δικό σας.
Τι είναι επανάσταση αν όχι η άμεση και ασυμβίβαστη απόρριψη του status quo: της στρατιωτικοποιημένης εξουσίας, της εκμετάλλευσης, της ταξικής διαστρωμάτωσης και της διαρκούς και αμείλικτης αστυνομικής βίας, απλώς για να κατονομάσουμε μερικά από τα πιο βασικά και καρκινικά χαρακτηριστικά της παρούσας κοινωνίας. Αυτές οι δομικές πραγματικότητες δεν αποτελούν ιδιαιτερότητες της Αιγύπτου ή της αιγυπτιακής επανάστασης.
Τόσο στο Νότο όσο και στο Βορά οι κοινότητες αντιστέκονται ενάντια σε όσα πρέπει αναντίρρητα να γίνονται αποδεκτά, εξεγείρονται ενάντια σε έναν ρηχό πραγματισμό που μας λέει ότι η δημοκρατία απλώς επιλέγει το μικρότερο μεταξύ “δύο κακών” και ότι η εκλογή του ενός από τα δύο αναπαριστά την προτίμηση για διακυβέρνηση και όχι αυτό που πραγματικά είναι: την αποδοχή της μοναδικής κυβέρνησης που υπάρχει – αυτή των αχαλίνωτων, καταπιεστικών, απάνθρωπων καπιταλιστικών σχέσεων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με τις μάζες των επισφαλών και των απειλούμενων ανθρώπων που έχουν επιλέξει να υπερασπιστούν την ύπαρξη τους από ένα επιθετικό παγκόσμιο σύστημα σε κρίση. Για την ακρίβεια, από ένα τρεμάμενο σύστημα το οποίο στον επιθανάτιο ρόγχο του αγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα επιτήρησης, στρατιωτικοποίησης και βίας για να καθυποτάξει τις ανταρσίες μας.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι παρά το γεγονός της αναγνώρισης του «δημοκρατικού» χαρακτήρα του πρώτου γύρου των αιγυπτιακών προεδρικών εκλογών από το παγκόσμιο κατεστημένο, εμείς σθεναρά και κατηγορηματικά απορρίπτουμε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών καθώς δεν αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού που πάλεψε κατά τη διάρκεια της επανάστασης της 25ης Γενάρη.
Επιπλέον, απορρίπτουμε κατηγορηματικά και για λόγους αρχής τις εκλογές αυτές για τους παρακάτω λόγους:
1- γιατί ακόμα και με τα δεδομένα των πιο νοσηρών και απαράδεκτων συστημάτων αντιπροσώπευσης που ίσχυαν κάποτε στον παγκόσμιο Βορρά, δεν νοούνται «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» υπό την επιτήρηση μιας διψασμένης για εξουσία, στρατιωτικής χούντας. Μιας χούντας που επίμονα αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την πολιτική της κυριαρχία και να προστατεύσει την τεράστια οικονομική της αυτοκρατορία. Μάλιστα, τόσο επίμονα που δεν υπάρχει καν κάποια συνταγματική ρύθμιση που να καθορίζει τις εξουσίες της. Πώς θα μπορούσαμε να δεχτούμε την επιτήρηση μια στρατιωτική δικτατορία οποιασδήποτε πολιτικής διαδικασίας, τη στιγμή που χιλιάδες Αιγύπτιοι συνεχίζουν να μαραζώνουν στα κάτεργα των στρατιωτικών φυλακών, μετά από συλλήψεις στο σωρό, συστηματικά βασανιστήρια και έκτακτα στρατοδικεία.
2- για την κατάχρηση εξουσίας προς όφελος των επιλογών των στρατηγών: με στόχο την προώθηση του εκλεκτού υποψηφίου της χούντας, του πρώην πρωθυπουργού Ahmed Shafiq, η Ανώτατη Επιτροπή Προεδρικών Εκλογών απλώς παρέβλεψε, χωρίς ενδοιασμούς τον πρόσφατο νόμο περί εκλογικού αποκλεισμού υποψηφίων που διετέλεσαν στελέχη του καθεστώτος Μουμπάρακ.
3- για τον παραλογισμό της συγκέντρωσης απεριόριστης εξουσίας στα χέρια μιας εκλογικής επιτροπής, που αποτελείται από κεντρικά πρόσωπα της εποχής Μουμπάρακ, τα οποία υποτίθενται ότι επιβλέπουν μια «δημοκρατική» διαδικασία.
4- για τα θολά προγράμματα που πούλησαν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, τα οποία περιπαίζουν και προκαλούν τις αξίες και τους στόχους της επανάστασης, ακόμη και τον βασικό λόγο για τον οποίο γίνονται αυτές οι εκλογές και για τον οποίο χιλιάδες μάρτυρες έδωσαν την ζωή τους: «ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη».
Εάν αυτές οι εκλογές γίνουν και αναγνωριστούν διεθνώς, το καθεστώς θα λάβει την παγκόσμια αποδοχή για να εξαλείψει όλα όσα για τα οποία πάλεψε η επανάσταση. Εάν αυτές οι εκλογές γίνουν και εμείς παραμείνουμε σιωπηλοί, θα είναι σαν να εξουσιοδοτούμε το καθεστώς να μας καταδιώξει, να μας φυλακίσει και να μας βασανίσει, σε μια προσπάθεια να πνίξει όλες τις φωνές αντίστασης εν τη γενέση τους.
Συνεχίζουμε στο δρόμο της επανάστασης, με τη δέσμευση της αντίστασης στη στρατιωτική εξουσία, στον τερματισμό των στρατοδικείων για πολίτες και στην απελευθέρωση όλων των κρατουμένων σε στρατιωτικές φυλακές. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και με τις συνελεύσεις των γειτονιών μας. Ο αγώνας μας, όμως, συνεχίζεται εξίσου και ενάντια σε κάθε κυβέρνηση και σύστημα που υποστηρίζουν το καθεστώς που μας καταπιέζει.
Είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση που ίσχυε και συνεχίζει να ισχύει μεταξύ διεθνών οικονομικών οργανισμών ή ξένων κυβερνήσεων και ενός καθεστώτος που ισχυρίζεται ότι μας εκπροσωπεί, τη στιγμή που αναπτύσσεται μόνο μέσα από την εκμετάλλευση και την καταπίεσή μας. Σας καλούμε να πλαισιώσετε τον αγώνα μας ενάντια στην αντεπανάσταση. Πώς θα μπορούσατε να δείξετε την αλληλεγγύη σας; Όταν εμείς δεχόμαστε επίθεση, δέχεστε και εσείς, γιατί ο αγώνας μας είναι παγκόσμιος και ενάντια στις δυνάμεις που επενδύουν στην υποταγή και στην καταστολή.
Παραμένουμε στο πλευρό της συνεχιζόμενης επανάστασης, μιας επανάστασης που θα πραγματωθεί μόνο μέσα από τη δύναμη, την κοινότητα και την επιμονή των ανθρώπων∙ όχι μέσα από δηλητηριώδη δημοψηφίσματα για τη στρατιωτική εξουσία.
Σύντροφοι/ισσες από το Κάιρο
<comradesfromcairo@gmail.com>