Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Anormina

  • Open Assembly Against Border Violence Lesvos

  • No Border Kitchen Lesvos

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • Κινηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

14 Mar 2023

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ | ΤΡΙΤΗ 14/3

★ Στις 11:00, έξω από το Τμήμα του Περιβάλλοντος, στο Λόφο (Πανεπιστημίου Αιγαίου)

★ Στις 18:00, στην οδό Ερμού, έξω από την Εθνική Τράπεζα

ΠΟΡΕΙΑ | ΠΕΜΠΤΗ 16/3

★ Κάλεσμα σε πορεία την Πέμπτη 16/3, στις 11:00,

στην Πλατεία Σαπφούς, στο πλαίσιο της κηρυγμένης Γενικής Απεργίας

Ανοιχτή συνέλευση για τη δολοφονία στα Τέμπη

CALL FOR THE MURDER IN TEMPI

HUMAN’S MISTAKE IS THE STATE AND THE CAPITAL

GATHERING | Tuesday 14/3

★ Αt 11:00, outside the Department of Environment, in Aegean University

★ Αt 18:00, at Ermou Street, outside National Bank of Greece (Ethniki Bank)

DEMONSTRATION | Thursday 16/3

★ Call for demonstration on Thursday 16/3, at 11:00, in Sappho Square,

in resonance with the declared General Strike

Open assembly concerning the murder in Tempi

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου συγκρούονται μετωπικά δύο τραίνα στα Τέμπη, ένα εμπορικό κι ένα επιβατικό με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Η επόμενη μέρα αφήνει πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μιντιακή και κυβερνητική αμηχανία και μια χώρα συγκλονισμένη από την τραγικότητα του γεγονότος. Παρότι το συμβάν έχει σοκάρει το καθένα από μας, δεν μπορούμε να πούμε και ότι μας εκπλήσσει. Είναι ακόμη μία –αιματηρή– συνέπεια του συστήματος που διέπει τις ζωές μας. Μάταια προσπαθούν εδώ και χρόνια να ακουστούν οι φωνές για τις καταστροφικές του επιπτώσεις – αναμεσά τους κι εκείνες των εργατών σιδηροδρόμων που πάσχιζαν να γνωστοποιήσουν τις ανεπάρκειες του δικτύου, προειδοποιώντας για τα χειρότερα.

Η παρούσα συγκυρία αποτελεί άμεση έκβαση της οργάνωσης και λειτουργίας του νεοκαπιταλιστικού συστήματος και των εθνών-κρατών. Ένα σύστημα σχεδιασμένο μονάχα να αποσκοπεί στο κέρδος ολίγων έναντι των πολλών, του οποίου οι πρακτικές οδηγούν στην στυγνή εκμετάλλευση των από τα κάτω και την κοινωνική εξαθλίωση. Εξαθλίωση που βιώνουμε καθημερινά με την συνεχή υποβάθμιση των ζωών μας –υπέρογκη εργασία, άγχος και ανασφάλεια, ανεργία– και την τρομακτική αύξηση του κόστους ζωής σε ενοίκιο, λογαριασμούς, τιμές αγαθών, κόστος υπηρεσιών και η λίστα δεν έχει τέλος. Την ίδια στιγμή, στην ελληνική πραγματικότητα, η πολιτική εξουσία δεν διστάζει να καταχραστεί οικονομικούς πόρους δημοσίου συμφέροντος από τομείς όπως η υγεία, οι μετακινήσεις, η εκπαίδευση, το μεταναστευτικό, κ.α. Επιπλέον, προχωρά στην εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν τις επιδιώξεις ιδιωτικού κεφαλαίου κι επιβάλλουν την συμμόρφωση στους θεσμούς. Οι ιδιωτικοποιήσεις στο δίκτυο σιδηροδρόμων και νερού, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τα μέτρα εν μέσω πανδημίας, οι επαναπροωθήσεις μεταναστριών και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι μερικά μόνο παραδείγματα που συνθέτουν, τελικά, την θάνατο-πολιτική που ασκείται σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Η επικοινωνιακή διαχείριση του δυστυχήματος από την κυβέρνηση μέσω των καθεστωτικών Μ.Μ.Ε. περιορίζεται υποκριτικά στις γνωστές απολογίες και την έμφαση στο «ανθρώπινο λάθος» που συγκαλύπτει τις ευθύνες κράτους κι εταιρείας.  Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιρρίπτουν τις ευθύνες η μία στην άλλη, για να καταλήξουν στο δόγμα της «ατομικής ευθύνης» των πολιτών. Είναι οι ίδιοι που θα ζητήσουν για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη μας στις κάλπες τους, συντηρώντας τον φαύλο κύκλο της πραγματικότητας στην οποία ζούμε, που καλλιεργεί την απάθεια με «διαλείμματα» αντιδράσεων και κάνει την εξαθλίωση και τον θάνατο συνήθεια.

Για εμάς, λοιπόν, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται ούτε για «ανθρώπινο λάθος», αλλά ούτε και για «ατομική ευθύνη». Την μοναδική ευθύνη φέρει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα εξουσίας που κυριεύει τις ζωές μας, και με αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Όσο θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας, άλλο τόσο θα μαχόμαστε για την αλλαγή του υπάρχοντος με κάθε μέσο. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για σωτηρία από εκλεγμένους αντιπροσώπους, ούτε υιοθετούμε την λογική της ανάθεσης που επιφέρει την απραγία, πιστεύοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Αντίθετα, επιλέγουμε να αυτο-οργανώσουμε και να αυτο-διαχειριστούμε τις ζωές μας στην πράξη. Οικοδομώντας συντροφικές σχέσεις με βάση την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη, επιλέγουμε να χτίσουμε κοινότητες, όπου οι ανάγκες μας βρίσκονται σε προτεραιότητα. Συνελεύσεις γειτονιών, σωματεία βάσης εργαζομένων, αυτο-διαχειριζόμενα εργοστάσια, στέκια, καταλήψεις και απελευθερωμένα κομμάτια γης αποτελούν ανάσες ελευθερίας μέσα στο ζόφο που μας περιβάλλει. Επιλέγουμε να αγωνιζόμαστε για να διεκδικήσουμε τον κλεμμένο μας χρόνο‧ επιλέγουμε να αγωνιζόμαστε για μια ζωή με αξιοπρέπεια κι ελευθερία.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 11:30, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 

Η ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΡΑΣΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ


Ανοιχτή συνέλευση για τη δολοφονία στα Τέμπη

Leave a Reply