Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • ΚΙνηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο

14 Jun 2011

Τετάρτη 29/06 στις 21:00:

Ο Θανάσης για τη μετανάστευση:

Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης (1963)

Ο Θανάσης Μπιρμπίλης ένας αγράμματος επαρχιώτης εγκαταλείπει το χωριό του κι πηγαίνει στην Αθήνα εσωτερικός μετανάστης, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Με τη βοήθεια του βουλευτή Θόδωρου Μπακατσουλάρα θα πιάσει δουλειά σαν σερβιτόρος σε μια ταβέρνα. Όμως οι παραξενιές των πελατών από τη μια και το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του από την άλλη θα τον οδηγήσουν σε απόλυση. Η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη αλλάζοντας πολλές δουλειές και κάνοντας απίστευτες γκάφες…

Τετάρτη 22/06 στις 21:00:

Ο Θανάσης για τον φασισμό:

Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976)

Τραγική φιγούρα ο Βέγγος σε μία πιο τραγική περίοδο…
Μία κωμωδία που προσπάθησε με μεγάλη επιτυχία να σατιρίσει την χούντα των συνταγματαρχών.

Η ταινία είναι ένα δίπτυχο πάνω στο θέμα δικτατορία:

α) Με τι χαίρεται ο κόσμος- δικτατορία Μεταξά (1936-40) και

β) Επτά χρόνια γύψος- δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-74).

Στο πρώτο μέρος, η μεταξική δικτατορία αποδίδεται με ένα τσίρκο, όπου ο κλόουν Θανάσης προσπαθεί να συγκαλύψει τη δράση ενός νεαρού συναδέλφου του που δρα εναντίον του καθεστώτος. Στο δεύτερο μέρος, βλέπουμε τον Θανάση να καταταλαιπωρείται εξαιτίας της αγνότητάς του, και ο παραλογισμός της εξουσίας καθίσταται ανάγλυφος.

Τετάρτη 15/06 στις 21:00:

Ο Θανάσης για την εργασία:

Θανάση Σφίξε κι άλλο το Ζωνάρι (1980)

Ο Θανάσης ένας τίμιος εφοριακός δεν τα βγάζει πέρα και έχει πρόβλημα να παρέχει στην οικογένειά του τα απαραίτητα. Έτσι η γυναίκα του αναγκάζεται να πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο με αποτέλεσμα να μην βλέπονται καθόλου. Λίγο αργότερα ο προϊστάμενος του Θανάση του αναθέτει τον έλεγχο ενός εργοστασίου όπου αποκαλύπτεται ότι γίνονται μεγάλες κομπίνες. Αντί όμως ο διευθυντής του να τον συγχαρεί τον ανακοινώνει ότι μετατίθεται στα σύνορα στο Σουφλί. Ο Θανάσης μπροστά στην απόγνωσή του και στο δίλημμα να χωρίσει με την οικογένειά του αποφασίζει να κάνει απεργία πείνας έξω από την εφορία όπου εργάζεται με αποτέλεσμα να απολυθεί από την δουλειά του….

Leave a Reply