Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Anormina

  • Open Assembly Against Border Violence Lesvos

  • No Border Kitchen Lesvos

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • Κινηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

Ενημερωτικό κείμενο για τα τελευταία γεγονότα στη Λέσβο (9/2020)

14 Sep 2020

Παρατηρώντας την πορεία των γεγονότων έτσι όπως συνέβησαν από την περίοδο του lockdown μέχρι και την φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, δεν εκπλήσσει κανέναν το αποτέλεσμα όλων αυτών που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Λέσβου. Η καραντίνα ήρθε την χρονική περίοδο της αποτυχημένης απόπειρας δημιουργίας κλειστής δομής στην Καράβα, της απόρριψης των αιτήσεων ασύλου και των αλλεπάλληλων επαναπροωθήσεων μεταναστών/τριών από το λιμενικό.  Παρόλα αυτά από την αρχή της καραντίνας η τακτική της κυβέρνησης παρέμενε η ίδια, με την επίμονη προσπάθεια δημιουργίας κλειστών δομών, την αποτυχημένη απόπειρα κατασκευής τους και την άτακτη φυγή των δυνάμεων καταστολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όλο το διάστημα της καραντίνας οι μετανάστες/τριες στερήθηκαν και τα ελάχιστα δικαιώματα, τα οποία είχαν, αφού είδαν τη ζωή τους να υποτιμάται βίαια ακόμα μια φορά. Όσοι διέμεναν στα ΚΥΤ συνέχιζαν να στοιβάζονται σε ακατάλληλες δομές, χωρίς παρουσία ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και χωρίς κανένα ίχνος υγειονομικής περίθαλψης.

Στην δυστοπική αυτή πραγματικότητα ενός καθεστώτος αποκλεισμού και φόβου, το Μπίνειο στάθηκε αλληλέγγυο σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι εκτοπισμένοι από την χώρα τους, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο για να μπορέσουν να ζήσουν. Το πλέον σημαντικό εγχείρημα της κατάληψης, το οποίο δημιουργήθηκε  εν καιρώ της πανδημίας, είναι το Δίκτυο  Αλληλοβοήθειας Λέσβου (Lesvos Mutual Aid Network). Το Network είναι μία αναρχική-αυτοοργανωμένη ομάδα η οποία από την αρχή της δράσης της έχει ως στόχο την στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη.

Στις αρχές Σεπτέμβρη με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στο ΚΥΤ της Μόριας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η δομή θα τεθεί σε καθεστώς «υγειονομικού αποκλεισμού», δηλαδή απόλυτης απομόνωσης. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Μετανάστευσης εφάρμοσε το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ», το οποίο θέτει σε ισχυρά μέτρα περιορισμού μετακίνησης των ανθρώπων που διαμένουν σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές σε όλη τη χώρα. Η ανακοίνωση αυτή έφερε σε απόγνωση τους ανθρώπους που ήδη ζούσαν σαν έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αντιδρώντας άμεσα για τις εξευτελιστικές συνθήκες στις οποίες θα τίθεντο σε καραντίνα, όσοι και όσες είχαν προσβληθεί από τον ιό. Το αποκορύφωμα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση υπήρξε η φωτιά στην Μόρια. Η φωτιά δεν προκάλεσε έκπληξη στους ανθρώπους που ζούνε και δραστηριοποιούνται στο νησί της Λέσβου. Αντίθετα θεωρήθηκε λογικό επόμενο της αθλιότητας του κέντρου κράτησης.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ακραία εμφάνιση μιας κατασταλτικής πολιτικής  από πλευράς της κυβέρνησης η οποία έθεσε την Λέσβο για τέσσερις μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, φέρνοντας  ενισχύσεις ΜΑΤ και στρατού από όλη την επικράτεια. Έντονη ήταν όμως και η παρακρατική δράση από κατοίκους του νησιού οι οποίοι με την συγκατάθεση και την υποστήριξη της  τοπικής αυτό διοίκησης, στήνανε μπλόκα ενάντια στους μετανάστες που βρέθηκαν στο δρόμο. 

Πέρα από τις δράσεις του δικτύου αλληλοβοήθειας που ξεκινάνε από τα τέλη Απριλίου, τα άτομα και οι συλλογικότητες που στεγάζονται πολιτικά στην Κατάληψη στο Μπίνειο  δεν θα μπορούσαν να μην πάρουν θέση  στην άνιση μάχη κατά των μεταναστών/τριών. Αρχικά με την άμεση ανταπόκριση του No Border Kitchen με τη  διανομή φαγητού, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης και μετέπειτα με την συμμετοχή στο κοινό κάλεσμα για την διεξαγωγή πορείας αλληλεγγύης την Παρασκευή 11/9  που έγινε από συλλογικότητες του νησιού.

Σε αυτήν την πορεία φάνηκαν οι διαθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δράσης  αντιτασσόταν του πατριωτικού αφηγήματος. Αφήγημα το οποίο έχει ως θεωρητικό πυλώνα τα ιδεολογήματα του εθνικισμού και του σωβινισμού,  ικανά για να δημιουργήσουν ένα συμπαγές σύνολο οπαδών ενάντια στην απειλή αλλοτρίωσης της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας.

 Πιο συγκεκριμένα  από την μία πλευρά υπήρχαν συντονισμένα μπλόκα, που είχαν οργανωθεί από ακροδεξιές ομάδες με τις ευχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν ενοχλήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής. Από την άλλη, όμως, υπήρχε άγρια καταστολή στην πορεία αλληλεγγύης στους/στις μετανάστριες/ες , ασχέτως αν δεν υπήρχε κανένα ίχνος πρόκλησης από το σώμα της πορείας.

Τα ΜΑΤ, λυσσασμένα εξαρχής, επιτέθηκαν χωρίς καμία προειδοποίηση αρχικά με δακρυγόνα και κρότου λάμψης και στην συνέχεια με γκλοπ, χέρια, πόδια και ότι άλλο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να σπάσει όσο πιο γρήγορα το σώμα της πορείας. Ταυτόχρονα υπήρχε και έντονη κινητικότητα  φασιστών και ακροδεξιών στοιχείων κρυμμένων  στους γύρω δρόμους  και τα στενά της πόλης, οι οποίοι  με την γνωστή τακτική της ρουφανιάς δρούσαν σε άριστη συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους αλληλέγγυους και αλληλέγγυες. Η βραδιά  έκλεισε με 9 προσαγωγές ατόμων, κάποιες εξ’ αυτών βίαιες.   Τα άτομα αυτά  τελικά αφέθηκαν ελεύθερα, κατόπιν παρεμβάσεως αλληλέγγυων δικηγόρων.

Σε αυτό το κλίμα μισανθρωπισμού και ακροδεξιάς ρητορικής θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για όσο χρειαστεί ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό, την κρατική καταστολή και τις πολιτικές θανάτου. Δείχνοντας πάντα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε όλα τα καταπιεσμένα κομμάτια αυτής της κοινωνίας. απαιτούμε χαρτιά και ελεύθερη μετακίνηση για όλους και όλες και καμία δομή ανοιχτή ή κλειστή ποτέ και πουθενά.

Κατάληψη στο Μπίνειο

Leave a Reply