Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Anormina

  • Open Assembly Against Border Violence Lesvos

  • No Border Kitchen Lesvos

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • Κινηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

Πρωτοβουλία Ενάντια στις Γυναικοκτονίες

17 Apr 2024

 

ΤΟ ΜΠΑΤΣΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

 

Την Δευτέρα 1/4/24 έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων δολοφονείται η Κυριακή από τον πρώην σύντροφό της, ενώ είχε ήδη κάνει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του. Ακολουθεί ένα-ένα ολόσωστα τα βήματα, που προτείνει το κράτος για την προστασία των επιζωσών. Ζητά να τη συνοδέψει περιπολικό στο σπίτι της και δέχεται την απάντηση «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Και τελικά εκείνος τη μαχαιρώνει μπροστά στα μάτια των φρουρών του τμήματος. Η γυναικοκτονία αυτή έρχεται να μας αποδείξει, για άλλη μια φορά, πως μπάτσοι και κράτος δημιουργούν και συντηρούν τη βία της πατριαρχίας που ασκείται πάνω στα σώματά μας. Η έμφυλη βία είναι κανονικοποιημένη, διαρκής και διαπερνά όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Ο ρόλος των μπάτσων δε μας ξαφνιάζει. Παντού και πάντα καταστέλλουν τις φωνές που αντιστέκονται, περιθωριοποιούν ό,τι και όποιο δε συγκλίνει με την «κανονικότητα», πνίγουν μεταναστά στο Αιγαίο, δολοφονούν Ρομά για 20 ευρώ βενζίνη, ανοίγουν κεφάλια σε πορείες, εκκενώνουν καταλήψεις, βιάζουν και  βασανίζουν σε Α.Τ., κέντρα κράτησης και φυλακές, κάνουν πλάτες σε βιαστές. Και φυσικά τις δολοφονικές πρακτικές των μπάτσων έρχεται να ξεπλύνει η κάθε κυβέρνηση. Μόνο οργή μας γεμίζουν τα κυβερνητικά αφηγήματα για την υποτιθέμενη ασφάλεια, που προσφέρουν μπάτσοι και κρατικοί θεσμοί. Η απροκάλυπτη και εγκληματική δήλωση μητσοτάκη «Οι γυναίκες εμπιστεύονται την ΕΛ.ΑΣ. και απευθύνονται σε αυτή» υποσκάπτει την κρατική ευθύνη των 80 γυναικοκτονιών των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Την ίδια στιγμή το σκουπίδι ο χρυσοχοίδης- «υπουργός προστασίας του πολίτη»- δηλώνει πως δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής. Την πρακτική αποποίησης ευθύνης εξασκεί έντεχνα και στοχευμένα η κυβέρνηση μητσοτάκη σε όλα τα κρατικά εγκλήματα, με αποκορύφωμα τις θέσεις τους για τα Τέμπη.

Και αν καταφέρουμε να βγούμε ζωντανές από τη βίαιη (και ετεροκανονική) πραγματικότητα που θέλει να μας ορίζει, τους κακοποιητές μας και όσους τους ξεπλένουν και αποφασίσουμε να απευθυνθούμε στη θεσμική δικαιοσύνη, τότε θα έρθουμε αντιμέτωπες με τη σαπίλα της. Τα καθόλου ανεξάρτητα δικαστήρια, ως εξουσία, δεν μπορούν παρά να αναπαράγουν τη συνθήκη της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των ατόμων από τα κάτω. Στην περίπτωση της έμφυλης βίας δικαστές, εισαγγελείς και τυχοδιώκτες δικηγόροι δεν διστάζουν να δολοφονούν ξανά και ξανά τα θύματα της πατριαρχίας μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Δομούν και αποδομούν κόσμους, ορίζουν πότε είναι δίκαιο να σε δολοφονήσουν και πότε όχι- και αυτό πάντα βασισμένο σε ένα αστικό και εθνικό δίκαιο αυστηρών και συγκεκριμένων κανόνων. «Ήταν καλή μάνα; Γυρνούσε αργά στο σπίτι; Φλέρταρε; Έδινε δικαιώματα; Ήταν η Ερατώ πουτάνα;», φράσεις που ακούστηκαν στην εκδίκαση της έφεσης του γυναικοκτόνου Κοκαλέλη στη Μυτιλήνη το Φλεβάρη του 2024. Γιατί αν δεν πληρούσε τα κριτήρια που ορίζει το ιερό τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια αλλάζουν τα πράγματα. Αν και τα ισόβια διατηρήθηκαν στο εφετείο αυτό, δεν τρέφουμε αυταπάτες για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης. Ταξικά, κοινωνικά, φυλετικά και έμφυλα είναι τα κριτήρια, με τα οποία μοιράζονται οι  ποινές γεμίζοντας τις φυλακές με τους κολασμένους αυτού του κόσμου. Στην ίδια σιχαμερή διάσταση η εισαγγελέας στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό άσκησε έφεση για το τεκμήριο αθωότητας της μητέρας.  

Απέναντι στη βία κάθε λογής εξουσίας, απέναντι σε κάθε μάτσο λεβεντόπαιδο και φασίστα νταή, που θεωρεί ότι μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στα σώματά μας, παλεύουμε με λύσσα και οργή. Κανένας θεσμός δε μας προστατεύει, δε μας δικαιώνει. Η μόνη δύναμη μας βρίσκεται στη συλλογικοποίηση των βιωμάτων και των αντιστάσεων μας, στις κοινότητες αλληλεγγύης, στα στέκια μας, στις καταλήψεις μας και τις συντροφικές μας σχέσεις, που μας βγάζουν στους δρόμους. ΕΧΟΥΜΕ Η ΜΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ.

Η πατριαρχία τσακίζεται στο δρόμο.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23/4/24

στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ στις 18.30

 

                                                                                                                             Πρωτοβουλία ενάντια στις γυναικοκτονίες

Leave a Reply