Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Anormina

  • Open Assembly Against Border Violence Lesvos

  • No Border Kitchen Lesvos

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • Κινηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

Το Κράτος Δείχνει τα Δόντια του

12 Jan 2013

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες μια χολιγουντιανής έμπνευσης επιχείρηση εφόδου σε πολιτικούς χώρους από την ΕΛ.ΑΣ, κατόπιν πρωθυπουργικής εντολής. Ο πύρινος λόγος του δημοσιογράφου παρουσιάζει τις καταλήψεις σαν εργαστήρια ανομίας, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης σαν όπλα μαζικής καταστροφής και ο Δένδιας με ύφος σερίφη έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη συνθέτοντας ένα σκηνικό άκρως γραφικό. Δεν είναι ούτε περίεργο αλλά ούτε και καινούργιο. Το όργιο της καταστολής που όλο και οξύνεται καταγράφοντας βάρβαρες επιθέσεις μπάτσων ,ποινικοποίηση εργατικών και φοιτητικών αγώνων και ενίσχυση του κράτους ασφάλειας, επεκτείνεται τώρα στο χτύπημα βασικών χώρων αντίστασης. Βάζει στο στόχαστρο τις καταλήψεις και όλα τα αυτοοργανωμενα εγχειρήματα.

Μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες υπάρχει μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια για πειστεί το φιλοθεάμων κοινό ότι οι καταλήψεις αυτές και τα κέντρα αγώνα γενικότερα αποτελούν «εστίες ανομίας». Κανένας όμως κοινωνικός αγώνας δεν κρίθηκε ποτέ με ορούς νομιμότητας ή παρανομίας . Οι κοινωνικοί αγώνες είναι δίκαιοι και επιβεβλημένοι. Άραγε ποιος ή ποια θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι οι χώροι αυτοί και οι αγώνες που δίνονται μέσα από αυτούς έχουν την ευθύνη για τη συνολικότερη υποτίμηση των ζωών μας. Άραγε φταίει η Βίλλα Αμαλίας για το βασικό μισθό των 508€; Μήπως ευθύνεται η Κατάληψη της Σκαραμαγκά για τους 1.500.000 άνεργους? Τα σκάνδαλα με τις μίζες, τα μαύρα χρήματα και τους κρυφούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες ξεκίνησαν μέσα από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι της ΑΣΟΕΕ; Μήπως ευθύνεται η Κατάληψη στο Μπίνειο για τα ναυάγια με τους νεκρούς μετανάστες στο Αιγαίο;

Οι καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθηνάς, είναι αυτές που με οποία μέσα και δυνάμεις έχουν, αποτελούν κακό βραχνά στα σχέδια του κράτους. Σχέδια που στοχεύουν στην αναδιάρθρωση των ζωών και των πόλεων μας με κριτήρια κέρδους και αγοράς. Οι χώροι αυτοί βάζουν καθημερινά φρένο στην προσπάθεια γκετοποίησης περιοχών αλλά και ολόκληρων πόλεων από φασιστικές συμμορίες. Αποτελούν εδώ και χρόνια τόπους συνάντησης, και γέννησης κοινωνικών  και ταξικών αντιστάσεων, ενάντια στην βαρβαρότητα των ντόπιων και ξένων αφεντικών, των μνημονίων και των αλλεπάλληλων «εκτάκτων μέτρων». Οι καταλήψεις δίνουν την αφετηρία στους καταπιεσμένους να διαμορφώνουν οι ίδιοι τους κανόνες και τις σχέσεις τους, χωρίς να τους επιβάλλονται από εργοδότες, νομοθέτες ή καθοδηγητές. Για αυτούς τους λόγους αυτούς η Βίλα Αμαλίας, το πολιτικό στέκι στην ΑΣΟΕΕ, το αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο 98fm, η κατάληψη δέλτα, το στέκι Xanadu, η κατάληψη Σκαραμαγκά και όλα τα αυτοοργανωμενα εγχειρήματα ανά την Ελλάδα, αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη όσων επιβάλλουν τη διαρκή μας φτώχια και εκμετάλλευση.

Η δική μας κινητοποίηση μπροστά στην επίθεση που δέχονται οι πολιτικοί αυτοί χώροι δεν έχει ως μοναδική αφετηρία τις συντροφικές σχέσεις και τη συμπάθεια μας προς αυτούς (αν και αυτά είναι δεδομένα). Κάθε ένας και καθεμία από εμάς οργανωνόμαστε μέσα σε καταλήψεις και προωθούμε τους ταξικούς/κοινωνικούς αγώνες μέσα από την αυτοοργάνωση και την αντιιεραρχία τόσο στο δρόμο όσο και στις καθημερινές μας σχέσεις. Για αυτό και οι επιθέσεις αυτές δεν είναι για μας αδιάφορες και μακρινές επειδή γίνονται σε κάποια άλλη πόλη και δεν τελειώνουν στην οθόνη της τηλεόρασης. Η επίθεση αυτή, αλλά και οποία ακολουθήσει, έχει στο στόχαστρο εμάς τους ιδίους, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Έχει στο στόχαστρο τις ίδιες μας τις ζωές, αφού προσπαθεί να χτυπήσει τα μέσα που έχουμε για να τις υπερασπιζόμαστε.

Οι επιθέσεις αυτές δεν μας βρίσκουν ούτε κατάπληκτους ούτε απροετοίμαστους. Άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν οι χώροι αυτοί, αλλά και η Κατάληψη στο Μπίνειο, έχουν μπει στο στόχαστρο είτε της πολεμικής ρητορείας των ΜΜΕ είτε της επίθεσης των δυνάμεων καταστολής. Ούτε τότε ούτε και τώρα δεν υπήρξε το παραμικρό ενδεχόμενο να κάνουμε έστω και ένα χιλιοστό πίσω στην προσπάθεια μας να αγωνιζόμαστε για αυτά που θέλουμε. Ακριβώς το αντίθετο. Κάθε τέτοια επίθεση, κάθε προσπάθεια φίμωσης και καταστολής, μας αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και αποτελεί για εμάς αφορμή να δυναμώνουμε τη φωνή και των αγώνα μας Έτσι, εμείς δεν «ξεμπερδεύουμε», όπως τα κόμματα, βγάζοντας τυπικές ανακοινώσεις πολιτικής στήριξης. Η αλληλεγγύη μας δείχνεται με την ενδυνάμωση του αγώνα που μοιραζόμαστε από κοινού με τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας. Οι καταλήψεις που δεχτήκαν έφοδο θα ανακαταληφθούν και οι φωνές που πάνε να φιμωθούν θα γίνουν εκκωφαντικές κραυγές.

 

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΑΝ ΚΑΛΑ.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 93 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

Leave a Reply