Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Anormina

  • Open Assembly Against Border Violence Lesvos

  • No Border Kitchen Lesvos

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • Κινηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

Αλληλεγγύη στην Κατάληψη στο Μαραγκοπούλειο

18 Jan 2011

«Για να τσακίσουμε βήμα-βήμα την ιδιοκτησία και κάθε έκφανση της ατομικής κυριότητας πάνω σε όσα δικαιωματικά ανήκουν σε όλους. Για να απογυμνώσουμε τη σήψη ενός κόσμου εμπορεύματος, διαμεσολάβησης, εκπροσώπησης και εκμετάλλευσης. Για την επανάκτηση του χαμένου μας χωροχρόνου, τη συνειδητοποίηση ότι είμαστε ικανοί να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, δημιουργώντας σχέσεις κοινότητας, οργανώνοντας απ’ την αρχή την καθημερινότητά μας.»

Κατάληψη Μαραγκοπούλειο, Οκτώβριος 2010

Η επιλογή για τη συλλογικοποίηση και τη στέγαση των επιθυμιών και αναγκών όλων και μεγαλύτερων κομματιών της κοινωνίας, μέσα από καταλήψεις, στέκια , συνελεύσεις γειτονιών, γίνεται όλο και περισσότερο ευρεία. Αυτό είναι που καθιστά όλες αυτές τις δομές επικίνδυνες για τη συνέχιση της επιβολής ενός κόσμού διαρκούς υποτίμησης και εκμετάλλευσης των ζωών μας. Κράτος και κεφάλαιο αδυνατώντας να αποτρέψουν την εξάπλωση τέτοιων δομών, η μόνη επιλογή που τους απομένει είναι η καταστολή τους, χρησιμοποιώντας κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς. Είναι πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα, από τις κινηματογραφικές επιδρομές στο στέκι Ρεσάλτο στο Κερατσίνι τον προηγούμενο Δεκέμβριο και την κατάληψη Ναδίρ στη Θεσσαλονίκη, τις εμπρηστικές επιθέσεις σε κινηματικές δομές όπως το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Ρέθυμνο, το αυτοοργανωμένο ελεύθερο ραδιόφωνο Radio Revolt και τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Δυτικών Συνοικιών στη Θεσσαλονίκη, το αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος Αγρός στα Λιόσια. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η εκκένωση του Μαραγκοπούλειου κτηρίου στην Πάτρα.

Το Μαραγκοπούλειο (πρώην ΠΙΚΠΑ), ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο εδώ και 20 χρόνια καταλήφθηκε πριν από 3 μήνες, από το συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης «Πέρασμα», με σκοπό τη στέγαση των δραστηριοτήτων της συλλογικότητας αυτής. Η επιλογή να μείνει ανοικτό προς τη γειτονιά και το κόσμο της Πάτρας και η κοινωνική αποδοχή που υπήρξε καθιστούσε την εκκένωσή του επιτακτική. Ξημερώματα Τρίτης 28/12/2010, συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας προβαίνει στην εκκένωση της κατάληψης. Μέσα στο κτήριο βρίσκονται εκείνη τη στιγμή 11 σύντροφοι και συντρόφισσες που προσάγονται και στους 9 από αυτούς/ες ασκείται η κατηγορία περί διατάραξης οικιακής ειρήνης. Μετά από μία μέρα περιφρούρησης του κτηρίου από μία διμοιρία των ΜΑΤ (!), σύντροφοι και συντρόφισσες προχωράνε σε ανακατάληψη του χώρου στις 31/12, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά, ότι ο δρόμος της καταστολής που επιλέγουν κράτος και κεφάλαιο, όχι μόνο δεν μας τρομοκρατεί, όχι μόνο δεν μας πτοεί, αλλά αντίθετα μας ενδυναμώνει και μας συσπειρώνει.

Η Κατάληψη στο Μπίνειο, αποτελώντας ένα ακόμα κομμάτι στον τοίχο αντίστασης που ορθώνουν τέτοιου τύπου δομές στέκεται αλληλέγγυα στην Κατάληψη στο Μαραγκοπούλειο και θα σταθεί στο πλευρό της και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί, με όποιο μέσο αυτό είναι δυνατό.

Κατάληψη στο Μπίνειο

17 Ιανουαρίου 2011

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι με τις ανακοινώσεις της συλλογικότητας Πέρασμα για την εκκένωση και την ανακατάληψη του Μαραγκοπούλειου.

http://perasma.espiv.net/?q=node/11

http://perasma.espiv.net/?q=node/13

Leave a Reply