Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Anormina

  • Open Assembly Against Border Violence Lesvos

  • No Border Kitchen Lesvos

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • Κινηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

17 Sep 2018

Εμείς κανέναν δεν μισούμε. Αφήστε μας,

ν’ αγαπάμε τον κόσμο, να σας αγαπάμε.

Εμείς άλλον εχθρό δεν έχουμε

παρά μονάχα κείνον που δε σέβεται τον Άνθρωπο.

(Γιάννης Ρίτσος, Συντροφικά τραγούδια)

Στις 18/9/2013 ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος του νεοναζιστικού τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής. Πέντε χρόνια μετά, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής παραμένουν ατιμώρητοι, κάτι που φανερώνει πως η αστική δικαιοσύνη δεν θέλει να τιμωρήσει μέσω της δικαστικής οδού τους δολοφόνους της Χ.Α.  αφού ο φασισμός είναι αναπόσπαστο εργαλείο τους κράτους και του κεφαλαίου. Ακόμα και αν καταδικαστεί η Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ξεμπερδέψαμε με το τέρας του φασισμού στον ελλαδικό χώρο, καθώς φασίστες δεν είναι μόνο οι νεοναζί της Χ.Α. και η δολοφονία του Π. Φύσσα δεν ήταν το μόνο έγκλημα του φασισμού στην Ελλάδα. Ο φασισμός δεν εκφράζεται μόνο μέσα από θεσμικά κόμματα, αλλά και από τον πρώτο Μακεδονομάχο, που δεν χάνει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους, μέχρι και τον τελευταίο χριστιανοταλιμπάν που δε θα διστάσει να επιτεθεί σε ένα εννιάχρονο κορίτσι επειδή φοράει μαντήλα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Χ.Α. άρχισε να αντιμετωπίζεται ως νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση από το κράτος, τους μηχανισμούς του και την κοινή γνώμη μετά τη δολοφονία του Φύσσα, ενός λευκού Έλληνα rapper, ενώ όλες οι προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες της φαινόταν να περνούν απαρατήρητες ( δολοφονία Σ. Λουκμάν, επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, ρατσιστικά πογκρόμ σε μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας κ.ά ).

Όσον αφορά τη Μυτιλήνη βλέπουμε πως η οργανωμένη επίθεση με στόχο οικογένειες μεταναστών και αλληλέγγυους, που έγινε στην πλατεία Σαπφούς στις 22/4/2018,στην οποία συμμετείχαν καταστηματάρχες, οργανωμένοι οπαδοί και «αγανακτισμένοι» πολίτες του νησιού, δεν αναγνωρίζεται ως μια φασιστική επίθεση μίσους, αλλά θεωρείται μια πράξη απόγνωσης και αγανάκτησης των ντόπιων με αφορμή το μεταναστευτικό. Φαίνεται, μάλιστα, πως αυτή δεν είναι μόνο η θεώρηση της Χ.Α. σχετικά με αυτό το γεγονός, αλλά και της τοπικής δεξιάς, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία σε μια προσπάθεια εύρεσης ψήφων στις επικείμενες εκλογές. Μια Ν.Δ. ,η οποία μαζί με το ΠΑΣΟΚ ως συγκυβέρνηση το 2013 οδήγησαν τη Χ.Α. στη δικαιοσύνη, δεν ξεχνάει να εξαπολύει το ακροδεξιό της δηλητήριο δείχνοντας πως οι δήθεν «αντιφασιστικές» της ευαισθησίες ήταν προσωρινές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, συνεπώς, πως η σιωπή και η ανοχή απέναντι στο φασισμό είναι συνενοχή, καθώς επιτρέπει στις ρητορικές και πρακτικές μίσους να εδραιωθούν και να κυριαρχήσουν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ορθώνει κανείς το ανάστημά του απέναντι στο φασισμό σε κάθε κοινωνικό πεδίο και σε κάθε του έκφραση, όπως ακριβώς έκανε και ο Παύλος Φύσσας. Να ξεκαθαρίσουμε, επίσης, πως μια διπλωματική ουδέτερη στάση για μια εγκληματική φασιστική ενέργεια, όπως το πογκρόμ εναντίον των μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς και η δολοφονία του Φύσσα, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως υποκριτική και να συνεχίσει να οπλίζει το χέρι των φασιστών. Το τέρας του φασισμού δεν είναι μακριά από εμάς. Όπως έχει φανεί και στο νησί μας είναι κάτι, που βρίσκεται ανάμεσα μας και όσο η κοινωνία αδυνατεί να το αναγνωρίσει σε όλες του τις εκφάνσεις, τόσο θα του δίνει πάτημα για να αναπτύσσεται.

Η ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια ημέρα μνήμης, αντίστασης και αγώνα ενάντια στον κόσμο της εξουσίας, στον εθνικισμό, στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι η μάχη για τη ζωή απέναντι στο θάνατο.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟ,ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΤΡΙΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 18.00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 Πολιτική Συνέλευση για την Κοινωνική Χειραφέτηση 

Leave a Reply