Κατάληψη στο Μπίνειο

Φάωνος & Χ. Τρικούπη, Μυτιλήνη

  • Anormina

  • Open Assembly Against Border Violence Lesvos

  • No Border Kitchen Lesvos

  • Βιβλιοθήκη Μπινείου

  • Κινηματογραφικη Ομαδα Provolone

  • MUSAFERAT

  • Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

  • 105fm

  • Έντυπο δρόμου

Καμία φασιστική απειλή αναπάντητη

01 May 2018

Το απόγευμα της Κυριακής 22/4, κατά την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας, στήθηκε στην πλατεία Σαπφούς ένα καλά οργανωμένο πογκρόμ κατά μεταναστ(ρι)ών και αλληλέγγυων. Οι μετανάστ(ρι)ες βρίσκονταν στο χώρο της πλατείας για έξι μέρες διαδηλώνοντας για τις συνθήκες κράτησης της Μόριας, μετά από το θάνατο ενός μετανάστη. Από το τέλος της υποστολής μέχρι και τα ξημερώματα ξεκίνησαν οι αποδοκιμασίες με συνθήματα, τον εθνικό ύμνο και επιθέσεις με κάθε είδους αντικείμενα, όπως πέτρες, μπουκάλια, κροτίδες, ναυτικές φωτοβολίδες, εργαλεία κ.ά. σε πλήθος ανυπεράσπιστου κόσμου κάθε ηλικίας -άντρες, γυναίκες και παιδιά. Μέχρι τα μεσάνυχτα είχε συσπειρωθεί κάθε στοιχείο του ακροδεξιού χώρου, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα που είχε προηγηθεί για την ενίσχυση της συγκέντρωσης-επίθεσης από το υπόλοιπο νησί, καθώς και από την Αθήνα.

Βρισιές, κάψιμο κάδων, παρεμπόδιση ασθενοφόρων για την παραλαβή των τραυματιών από τις ρίψεις αντικειμένων, δακρυγόνων και κροτίδων, καθώς και η συνεχής, οργανωμένη κι απροκάλυπτη βία είναι μερικά από τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Η κατάληξη της έκφανσης αυτού του μίσους ήταν η βίαια εκκένωση της πλατείας με την αστυνομία, αρχικά, να περικυκλώνει και να σπρώχνει μετανάστ(ρι)ες και αλληλέγγυους και εντέλει, με χτυπήματα και ρίψη χημικών να συλλαμβάνει 122 από αυτούς (ενήλικες και ανηλίκους).

Το πογκρόμ της 22/4 επιτεύχθηκε με την πλήρη συνεργασία των γνωστών ακροδεξιών και φασιστών της Λέσβου με χούλιγκαν ομάδων και την ανεκτική στάση της αστυνομικής-λιμενικής αρχής. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως χρησιμοποιήθηκε εκκωφαντικά ασύμμετρη βία κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της πλατείας και της σύλληψης των μεταναστ(ρι)ών και αλληλέγγυων σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχε η αστυνομία προς τους φασίστες-χούλιγκαν. Ο αντιδήμαρχος απ’ την άλλη, προσπάθησε την προηγούμενη μέρα να εκκενώσει την πλατεία με το χυδαίο πρόσχημα της “καθαριότητάς” της, νομιμοποιώντας έτσι την επίθεση της Κυριακής. Από την μεριά της, η κυβέρνηση των αντιφάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει επίσης μερίδιο ευθύνης, εγκλωβίζοντας μετανάστ(ρι)ες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό άθλιες συνθήκες και χρησιμοποιώντας αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις για κάθε μορφή καταστολής.

Πιο έντονα το φαινόμενο του εκφασισμού το βιώσαμε στο νησί της Λέσβου, αφού από την αρχή των μεταναστευτικών ροών ήταν έντονες οι φωνές για “ισλαμοποίηση του νησιού” και συσπείρωση όλων των Ελλήνων ενάντια σε μετανάστ(ρι)ες, που ήταν ο κοινός εχθρός. Τις αντιμεταναστευτικές ρητορικές ανέλαβε πρώτη η Νέα Δημοκρατία και “οι ανένταχτοι” δημοσιογράφοι της, δίνοντας τροφή σε Χρυσή Αυγή και στη διάσπαση της, Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης, η οποία αποτελείται από γνωστούς φασίστες του νησιού και συγκεντρώνει τον κάθε λογής απογοητευμένο ακροδεξιό κι εθνικιστή. Οι επιθέσεις κατά μεταναστ(ρι)ών με αφορμή την υποστολή σημαίας δεν ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις 22/4/2018 για πρώτη φορά, αλλά είχε προηγηθεί και στις 18/9/2016, καθώς και την επόμενη ημέρα στην πορεία των κατοίκων της Μόριας με τις θρασύδειλες επιθέσεις σε αλληλέγγυες. Όλοι αυτοί, λοιπόν, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά τους τελάληδες εκείνων που διαμαρτύρονταν για την πτώση του τουρισμού, που αφού πλούτισαν σε βάρος των μεταναστ(ρι)ών, δεν είχαν σε τίποτα να ξεράσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και να ενώσουν τις φωνές τους με τους ακροδεξιούς χούλιγκαν και ένα τσούρμο πατριωτών, φτάνοντας στο σημείο να απειλούνται ζωές μικρών παιδιών από τις πέτρες, τα μπουκάλια και τις φωτοβολίδες που εκτόξευαν με την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ. .

Απέναντι σε αυτές τις δολοφονικές πρακτικές δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και άπραγοι διότι η σιωπή, ο φόβος, το σχόλιο και το χειροκρότημα είναι αυτά που τις ευνοούν. Για αυτό καλούμε όλες και όλους που αναγνωρίζουν τη χυδαιότητα, το μίσος και την απροκάλυπτη βία των τελευταίων γεγονότων να μην φοβηθούν να αντιδράσουν απέναντι στην φασιστική απειλή και να αντισταθούν σε αυτή.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1/5 ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3/5 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ
ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8/5 ΣΤΙΣ 19:00

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ

Leave a Reply